botbijlvdmeerlogo

Nieuws

Nieuw btw-nummer eenmanszaken

BSN hoeft niet per direct uit btw-nummer

Nieuw btw-nummer. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in juni 2018 geconcludeerd dat de Belastingdienst geen wettelijke basis heeft om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-nummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Naar aanleiding hiervan krijgen alle eenmanszaken vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer waarin hun BSN niet meer is opgenomen.

BSN nu meteen uit btw-nummer? Voorafgaand aan de conclusies van de AP, heeft een onderneemster (juriste) in 2016 de Belastingdienst al verzocht om haar BSN niet meer op te nemen in haar btw-nummer. Zij heeft uit het oogpunt van fraudepreventie gevraagd om dit te vervangen door een andere (willekeurige) cijfer- en/of lettercombinatie. De Belastingdienst is niet tegemoetgekomen aan dit verzoek. De Rechtbank Amsterdam heeft dit verzoek nu ook geweigerd. Als namelijk aan het verzoek tegemoet wordt gekomen, leidt dit uitvoeringstechnisch tot zeer grote problemen bij de Belastingdienst. Dit weegt zwaarder dan de privacybelangen van de juriste. Het verzoek om het btw-nummer aan te passen, kan dan ook pas ingewilligd worden per 1 januari 2020.

Ondanks de privacybelangen van de belastingplichtige, hoeft het BSN volgens de rechter niet per direct uit het btw-nummer verwijderd te worden. Dit verzoek kan pas worden ingewilligd per 1 januari 2020.

Laatste Nieuws

Compensatie
zondag 26 juli 2020
Compensatie voor aanschaf eHerkenning Veilige communicatie. Staatssecretaris Knops heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de compensatie die... Lees verder...

 

 

LogoRB Vlak Erkend RB Kantoor RGB