botbijlvdmeerlogo

Nieuws

Voorlopige aanslag 2019 binnen?

Bij de meesten is de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 op de mat gevallen. Wat als die te hoog of te laag is vastgesteld door de fiscus?

Voorlopige aanslagen (VA) 2019. Begin dit jaar hebben de meeste ondernemers de VA inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2019 en de VA inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet 2019 ontvangen. Door het opleggen hiervan neemt de Belastingdienst een voorschot op de door u te betalen IB/PVV 2019 en Zvw 2019.

Hoe vastgesteld? De Belastingdienst stelt de VA vast op basis van de laatst bekende gegevens. Heeft u in 2017 aangifte gedaan en heeft u over 2017 een aanslag ontvangen waarop u moest bijbetalen, dan heeft de Belastingdienst de VA 2019 vastgesteld op basis van de aangifte 2017. Heeft u de VA 2018 gewijzigd omdat u bijvoorbeeld in 2018 meer winst heeft gemaakt, dan gaat de Belastingdienst hiervan uit.

Te hoog of te laag? Zijn de VA’s IB/PVV 2019 en Zvw 2019 te hoog of te laag vastgesteld, dan kunt u die op eigen verzoek bij laten stellen. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD bij Mijn Belastingdienst. Via ‘Inkomstenbelasting’ kunt u bij ‘Belastingjaar 2019’ een VA inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen. Hier geeft u aan wat uw verwachte winst is en wat uw verwachte uitgaven zoals hypotheekrente, giften, enz. zijn. Let op. Het opzettelijk verstrekken van onjuiste gegevens om zo minder belasting te hoeven betalen, is een vergrijp waarop u een vergrijpboete kunt krijgen! Dit is maximaal 100% van het bedrag dat u ten onrechte heeft teruggekregen of niet heeft betaald. Tip. Zorg daarom altijd voor een goede onderbouwing van de gegevens die u invult.

Let op. Een te laag opgelegde VA kan leiden tot 4% belastingrente. Dit kunt u voorkomen door voor het Belastingjaar 2019 aangifte te doen voor 1 mei 2020 of om vóór 1 mei 2020 een ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2019’ in te dienen. Indien de Belastingdienst de gegevens conform uw aangifte c.q. verzoek of wijziging overneemt, betaalt u geen belastingrente.

Blijven betalen. Een wijziging indienen betekent niet dat u de lopende termijnen van de eerdere opgelegde VA’s 2019 niet meer hoeft te voldoen.

Laatste Nieuws

Liquide middelen
donderdag 12 september 2019
Flinke tegoeden op uw zakelijke rekeningen? Alleen de gedachte al zal u laten glimlachen. Maar hoe zit dat fiscaal? Het moet toch niet gebeuren... Lees verder...

 

 

LogoRB Vlak Erkend RB Kantoor RGB